Skillnad mellan versioner av "Umerus Orchestra"

Från Smaskipedia
Hoppa till: navigering, sök
 
(En mellanliggande version av en användare visas inte)
Rad 5: Rad 5:
  
  
== Historia och FAQ ==
+
== Ursprung ==
 
Umerus Orchestra är en konstnärlig och konceptuell undergruppering av [[Axelbandet]] som föddes i samband med att republiken [[Finland]] fyllde 100 år. Orkesterns ideologi är en blandning av fosterländsk kampanda, avantgardistisk vision och fula ankungar. Orkestern föddes på [[SOF]] 2017, då orkestern uruppförde sin konstnärliga uppenbarelse och uppförde sig urdåligt uppe vid baren efteråt.
 
Umerus Orchestra är en konstnärlig och konceptuell undergruppering av [[Axelbandet]] som föddes i samband med att republiken [[Finland]] fyllde 100 år. Orkesterns ideologi är en blandning av fosterländsk kampanda, avantgardistisk vision och fula ankungar. Orkestern föddes på [[SOF]] 2017, då orkestern uruppförde sin konstnärliga uppenbarelse och uppförde sig urdåligt uppe vid baren efteråt.
  
Rad 53: Rad 53:
  
 
Orkestern har också visat ett stort intresse för att utveckla memkulturen i studentorkestervärlden, dock utan någon vidare framgång (mätt i gillningar på Instagram).
 
Orkestern har också visat ett stort intresse för att utveckla memkulturen i studentorkestervärlden, dock utan någon vidare framgång (mätt i gillningar på Instagram).
 +
 +
Umerus har även varit väldigt flitiga i att ge liv i [[SORK]], och har rutinmässigt haft spelningar under SORKs firande i såväl Sverige som Finland.
  
  

Nuvarande version från 15 maj 2024 kl. 17.19

Umerus Orchestra efter den konstituerande spelningen på SOF 2017

Umerus Orchestra (/ˈuːmərəs/ /ˈɔːrkɪstrə/) är en konceptorkester med anor från ett flertal etablerade studentorkestrar. Orkesterns uniform har bestått av en omvändbar tröja i orkesterfärgerna vitt och blått. Orkesterns logga är baserad på initialerna UO och inkorporerar högst konceptuellt bildspråk.


Innehåll

[redigera] Ursprung

Umerus Orchestra är en konstnärlig och konceptuell undergruppering av Axelbandet som föddes i samband med att republiken Finland fyllde 100 år. Orkesterns ideologi är en blandning av fosterländsk kampanda, avantgardistisk vision och fula ankungar. Orkestern föddes på SOF 2017, då orkestern uruppförde sin konstnärliga uppenbarelse och uppförde sig urdåligt uppe vid baren efteråt.

Den officiella redovisningen om orkesterns uppkomst lästes upp under den konstituerande spelningen:

Vi är medvetna om att ni kommit hit ikväll för att lyssna på Axelbandet vid Åbo Akademis musikaliska framförande.
Vi måste tyvärr dock meddela att Axelbandets samtliga spelningar på SOF 2017 är inställda på grund av visumtekniska komplikationer, och i några av våra nyare medlemmars fall – på grund av reseförbud kungjort av mamma.
Som en följd av Axelbandets ”provokativa och smaklösa uppträdanden” i Sverige på bland annat Stork och Natom 2016, samt på båtresorna till och från dessa evenemang, ansåg kommissionen för fosterländsk kulturexport i Finland att Axelbandet inte kan beviljas rätten att resa utomlands, med motivationen:
Axelbandet har gång på gång fört fram republiken Finland i synnerligen tveksam dager och i och med republikens hundraårsjubileum kan vi inte riskera att de åter igen fläckar vårt redan ansträngda rykte i Kungariket Sverige (se karta i bilaga 3).
Dock lyckades jag (Woody, red.anm.) smuggla in mig till Sverige. Till min hjälp hade jag Alko, som redan tidigare emigrerat till Sverige. Tillsammans konstruerade vi en historia så vattentät att de finska gränsbevakningsmyndigheterna inte för en sekund misstänkte att jag egentligen är en Axelbandit.
I ett brev förklarade Alko att jag var en bortglömd tronarvinge till ers Majestät Kung Carl Gustav den XIV och måste omedelbart besöka Sverige för att lösa ut ett förtidsarv bestående av 10 000 svenska riksdaler samt lanskapet Södermalm i Stockholm. Klipsk som Alko är, eller ”Prinsessan Mikko av Stureplans län” som hon undertecknade brevet med, tillade hon att Sverige har mycket att lära sig av den långa och mångfasetterade musiktradition Finland har frälsts med. Dessa ord fick hela karaoke- och folkdansministeriet att rådna av fosterländsk stolthet och en rekommendation för visum bejakades utan dröjsmål till mig, ”Edvard Kung, bortglömd tronarvinge och Hertig av Södern”, med endast ett specialkrav:
...Att han i sitt arbete som tronarvinge bidrar till att berika det svenska kulturarvet med finska gener samt folktraditioner så som polka och karaoke.
Mina damer och herrar, ni är lyckliga att ikväll få uppleva det bästa av det bästa, ni är välkomna att bevittna Umerus Orchestra, ett koncept som lever bara ikväll och högst förmodligen också imorgon. Chansen att vi ännu lever ännu på söndag finns, men är försvinnande liten.

Eftersom detta spik baserade sig på officiella statliga källor och i allmänhet trovärdiga historier så finns det ingen orsak att tvivla på att orkesterns skapelseberättelse vore en sann.

[redigera] Den oväntade återvändon

Så gott som helt utan förvarning återvände Umerus Orchestra till studentorkesterscenen under Stork 2018. Den intima spelningen på Norrlands nation hade, i hopp om att i framtiden få ekonomiskt understöd av NASA, utpräglat rymdtema. Den tidigare huvudfinansiären, karaoke- och folkdansministeriet i Finland, hade efter klagomål gällande orkesterns debutspelning på SOF 2017 skurit stödet till ett korvöre.

"NASA har helt klart pengar men saknar vision" kommenterar Umerus Orchestras presschef den förändrade finansieringsbasen i en intervju för Vi som aldrig varit i rymden men helt jätte gärna skulle fara r.f.:s podcast Rymdpodden under en mellanfest i ett toabås på Norrlands före spelningen, "vi vill ge rymden ett ansikte, och en stark röst", fortsätter hen.

Spelningen uppfyllde alla de förväntningar som Rymdpoddens lyssnare hade men väckte främst frågor och förundran bland dem som lyssnade på själva spelningen. Genretroget blandade Umerus Orchestra yttringsstilar från höger och vänster (men vägrade ge inflytande åt Sverigedemokraterna) i sitt uppträdande och fyllde ett vakuum i publikens konstuppfattning. Spellistan innehöll bland annat konseptuell rymdepik och en entonsversion av en gammal Axelbandet-klassiker, Africa.

Efter 30 minuter av gravitationslöst flytande i nutidskonstnärligt os var publiken i extas och orkestern i fyllan. I en intern omröstning bestämdes att spelningen gått bra och att man också i fortsättningen borde uppträda på studentorkesterfestivaler. Konsensus uppnåddes sedan om att också uppträda på NASA:s lillajulsfest om en inbjudan skulle erhållas som följd av den lyckade spelningen.

[redigera] Verksamheten solidifieras

Orkesterns verksamhet har under åren ständigt utvecklats vilket har bidragit till överlevnaden av både värre bakfyllor och en smärre pandemi. Detta till orkestervärldens och orkesterns överraskning. Umerus Orchestra har förutom spelningar på SOF och Stork också tagit ansvar i varierande grad, bland annat under Axelnatten och Natom.

Orkesterns dagliga verksamhet består av men är inte begränsad till att utveckla den konstnärliga visionen, undvika övningar och bli bästisar med Den Ohmske Motstanden och Dragskåpet.

[redigera] Fysisk och artistisk substans

Umerus Orchestra består bevisligen av Alko och Woody från Axelbandet och högst sannolikt även av musiker och dansare från LiTHe Blås. Under Stork 2018 vittnades även två finnar på scen. Det är svårt att beskriva hur Umerus Orchestra låter och många som vittnat spelningen på SOF 2017 beskriver framförandet med abstrakta ord beskrivande sinnesställningar. Vissa hävdar att Umerus Orchestra är för studentorkesternsvärlden vad Andrej Tarkovskij var för Sovietunionen. Orkestern för samman musikalisk stilistik med immateriell innebörd till den grad att stilistiken blir själva innebörden. Detta kan exemplifieras i orkesterns infall att inför spelningen på SOF 2017 dela ut 500 funktionerande gummiankor till publik och festivalgäster. Detta ledde till att konsertens ljudvärld berikades av ett öronbedövande pipande.

Orkestern är alltså svårdefinierad om man tar sig till traditionella genrebegränsningar. Anonyma källor hävdar att orkestern inte vill "begränsa sitt konstnärliga kosmos", men att "fosterländsk stolthet och banbrytning av traditionella studentorkestrala särmärken" styr verksamheten. I ett spik inför spelningen på Concerto Grosso hävdades att pengarna som skulle gå till Axelbandets deltagande på SOF 2017 hade investerats i snabbkurser i produktion av elektronisk musik och modern poesi. Detta är inte helt otänkbart om man obducerar de konstnärliga innehållet av orkestern.

[redigera] Aktivitet på internet och inspelningar

Orkestern håller förutom sporadiska fysiska och metafysiska möten på jordytan även en del aktivitet uppe i molnet. Orkestern visar ibland livstecken på Instagram. Innehållet kan tolkas som konstnärliga påtänk i väntan på festivalare tider. Under sommaren 2017 höll orkestern en fysisk träff i Linköping, där man delade de senaste visionerna inom mode och alkoholkultur samt spelade in två låtar. Någon som Jag Kände Förr uruppfördes under SOF, medan Ursäkta var en fortsatt utveckling på en översatt version av Justin Biebers Sorry som blivit folkkär redan under INK 2016 då låten spelades på repeat i tre dygn.

År 2019 släppte Umerus Orchestra en tribut till Wijkmanska Blecket som i sin tur släppte skivan Bleck Metal. Låten Bleck Metal är en försvenskad humppa (ska inte förväxlas med Humpsvakar) av Venoms låt Black Metal.

Axelbandets pensionsåldersjubiléeum år 2022 firades av Umerus Orchestra med skivan Till Finland och tillbaks igen som inkorporerar hårt kompresserade analogsynthar, svängiga orgelrallyn och ostämda trumpetfanfarer. Skivan överräcktes till Axelbandet i muntlig form på festen.bandet.fi. Inga planer på vinyltryck finns i nuläget eftersom vinyler är opraktiska och dyra i drift.

Orkestern har också visat ett stort intresse för att utveckla memkulturen i studentorkestervärlden, dock utan någon vidare framgång (mätt i gillningar på Instagram).

Umerus har även varit väldigt flitiga i att ge liv i SORK, och har rutinmässigt haft spelningar under SORKs firande i såväl Sverige som Finland.


[redigera] Bland annat följande figurer har i tid och otid figurerat med Umerus Orchestra

Personliga verktyg