Kulturföreningen Dragskåpet och Dragetten
Vad är det här för en lattjo liten bög?
Vilket konstigt vedträ, det ser precis ut som en liten gitarr
Kulturföreningen Dragskåpet och Balletten, (alternativt "Dragskåpet" eller "Dragos") är en av studentorkestervärldens mest betydelsefulla, historiska och fram tills mitten av 2000-talet talangfulla orkestrar. De är den svenska beståndsdelen av SORK, farmaceuternas stora hat-kärlek och en unik del av studentorkestervärlden. De har även en tendens att spränga handgranater på scen, bryta sig in på vinden och köra kundvagnar genom Uppsala
Innehåll |
Historia
Större delen av denna del kommer från Professorns blogg om studentorkesterhistoria - https://studentorkesterhistoria.blogspot.com/
Kulturföreningen Dragskåpet bildades av Olle Larsson 1961 vid studentkåren vid Farmaceutiska Institutet, som då låg i Stockholm. Det var den enda farmaceututbildningen i landet. Den nybildade orkestern förvarade sina instrument i ett dragskåp, enligt historien på grund av ångorna dessa avgav, och efter det tog de också sitt namn. Första framträdandet var vid kårens luciafest det året. Dragskåpet framlevde sina dagar i vad som verkar ha varit god sämja med Stockholms andra studentorkestrar. Man spelade på karnevalerna och var med och grundade SMASK.
1973 inträffade den första stora omvälvningen i Dragskåpets historia: farmaceututbildningen flyttades till Uppsala. Anledningen var att man behövde ändamålsenliga lokaler. De gamla husen i Frescati var slitna och nedgångna. I Uppsala höll man på att bygga BMC och där gick det att breda ut sig i toppmoderna lokaler. Detta möjliggjorde också en utbyggnad av farmaceututbildningen.
Farmacistudenterna blev förflyttade till Uppsala och Dragskåpet fick helt enkelt följa med. Det blev tufft för orkestern som förlorade många medlemmar. Snart kunde man dock bygga upp verksamheten i Uppsala. 1976 tillkom även baletten Dragetten.
Dragskåpet hade många starka relationer till andra orkestrar. De hade en mångårig vänskap med SMusK och LiTHe Blås med vilka man hade sillfrukost inför varje SOF och STORK. Där var även ACO med. Medlemmar ur Dragskåpet och Wijkmanska Blecket följde ofta med på varandras turnéer och man lånade också vick huvudsakligen från varandra. När Glansbandet bildades 1981 var Dragskåpet faddrar åt dem.
Dragos skulle sedan komma att ha en stor mängd Dragosshower så som Djungelbögen (Djungelboken på danska) samt en mängd skivor släppta, med Dragos-klassiker som När atombomben kommer, Kom hit dåren Dragos och Tårtan.
Dragskåpets guldålder skulle dock nå sitt slut i samband med studentorkesterdöden under 00-talet. Orkestern hade blivit allt mer isolationistisk. Istället för att lyssna på och umgås med andra orkestrar under festivalerna gick man hem till någon i orkestern mellan spelningarna. Man förväntade sig att nya talanger skulle rulla in av sig själva, för det hade de ju gjort de senaste 20 åren. Men redan 2000 hade rekryteringen stått stilla i flera år, och 2006 lade Dragos ner. De gjorde sina sista spelningar på STORK 2006. Alla medlemmar slutade mer eller mindre samtidigt. Många flyttade från stan, eftersom arbetsmarknaden för farmaceuter inte är särskilt bra i Uppsala.
När 2007 anlände bestod Dragskåpet av en enda medlem. Han hade en plan. Den hösten anmälde han sig som fadder åt amöbor (farmaceutnollor) och köpte en sexpack ukulele. Han fick tre personer att hålla reda på. Var och en av dem försågs med en ukulele och informerades om att "nu är ni en studentorkester". Otroligt nog funkade det. Det nya Dragskåpet begick premiär på STORK 2008 till allmänt jubel, iklädda rosa fartdräkter och med en ny, enklare repertoar. Efter hand växte Dragos 2.0, som de kallade sig, till sig och uppgick vid decennieskiftet till ca 20 medlemmar.
Efter denna händelse har Dragskåpet dött och återuppstått ett antal gånger, men lever idag i sin fjärde/femte/sjätte upplaga (beroende på vem man frågar) och repar ännu på Pharmen, även om en stor del av medlemmarna inte längre är farmaceutstudenter.
Dragskåpet Idag
Det moderna Dragos består utav en Diktator och en vice-diktator som styr Dragos i fel riktning. Ideologin är framför allt baserad på att kompensera för sin bristande musikaliska förmåga med kreativa spex och spelglädje, samt överambitiösa arrangemang som är gjorda för att misslyckas. Några exempel på detta är Dragos framförande av Through the fire and flames under BRUNK 2023 tillsammans med Den Ohmske Motstanden samt deras live-rep under STORK 2024, då de aktivt försökte se till att det införs nya förbud mot dem inför nästa festival.
Bland Dragos största inverkan på studentorkestervärlden idag är deras medverkan i Sork
Dragos Styrelse
Diktator: Barbie
Vice-Diktator: Malmö