PromenadorQuestern och med Baletten Paletten

Från Smaskipedia
(Omdirigerad från PromenadorQuestern)
Hoppa till: navigering, sök
PQ-emblem sv.jpg

PromenadorQuestern och med Baletten Paletten, PQ eller Promenaden är den officiella orkestern på Tekniska Högskolans Studentkår vid KTH i Stockholm.


Innehåll

Historia

Huvudartikel: PQ:s Historia

PQ grundades år 1956 i samband med den ärorika revolutionen, då Konglig Elektrosektionen gjorde revolution mot kåren och dennes ordförande. Revolutionen dog ganska snabbt ut men orkestern visade sig vara mer seglivad. PQ:s musikaliska kvalitet har varierat genom åren, däremot har föreningen konsekvent haft ett (ibland välförtjänt) rykte om sig att vara ganska äckliga på och av scen. Idag är PQ en av fyra officiella kulturföreningar vid THS (de andra är Kårspexet, Quarnevalen och KTK) och Stockholms äldsta studentorkester.

Om namnet

Föreningens fullständiga namn anges generellt som "Promenadorquestern och med Baletten Paletten", ibland i den något mer utvecklade formen "Tekniska högskolans studentkårs, i kungliga Stockholm, Promenadorquester och med Baletten Paletten" (möjligtvis med hänvisning till studioinspelningen av Nagasaki från 1990 års opus Oerhört). Namnet förkortas "PQ", eller "Promenaden", och båda förkortningarna syftar alltid på hela föreningen.

Förkortningen "PQomBP" undviks, då den på ett missvisande vis antyder att "PQ" bara skulle syfta på orquestern. Om "PQomBP" ändå skulle användas utläses den av gemene Promenadare självfallet som "Promenadorquestern och med Baletten Paletten och med Baletten Paletten" (eller möjligtvis "Tekniska högskolans studentkårs, i kungliga Stockholm, Promenadorquester och med Baletten Paletten och med Baletten Paletten").

Musikalisk Inriktning

PQ har tack vare många duktiga arrangörer genom åren en stor samling egenskrivna arrangemang att hämta ifrån. Stilen är huvudsakligen tradjazz men med många studentikosa inslag som extra taktslag, musikaliska lån och skämt. Speciellt nämnvärda bland arrangörerna är Helge Asplund, Jan Köhler och Esa Falkenroth, som samtliga bidragit med många mycket långlivade arrangemang till orquesterns repartoar. Nyskrivna arr läggs fortlöpande till samlingen. PQ:s paradnummer är Tiger Rag och Zambesi.

Dansant Inriktning

Huvudartikel: Paletten

PQ har flera välkoreograferade dansnummer som är typiska swingdanser. Balettens dansstilar är framför allt Autentisk jazz, Black bottom, Charleston och Lindy hop. Vissa av PQs danser koreograferades redan under 80-talet.

Kännetecken

PQ:s medlemmar, ofta kallade promenadare, är lätta att känna igen på sina tigerrandiga kläder. Till konsert och fest bär de ofta också en frackkavaj med ett P eller b fastsytt på ryggen och medaljer lite överallt.

Återkommande arrangemang

PQ har mycket saker för sig under året. De arrangemang som för tillfället räknas till traditionerna är:

  • Qräftis - en kräftskiva som hålls i början av hösten.
  • NATOM - teknologorkesterfestival som inträffar på hösten jämna år.
  • Lusse - julfest som ordnas av Paletten.
  • INK - en liten festival som inträffar ganska tidigt på våren varje år.
  • Quonsärt - PQ håller konsert med tillhörande fest, vanligen på våren.
  • QulturQonferens - en fest som hålls efter PQs årsmöte där det dricks rosévin och grillas lamm.
  • Turné - PQ åker varje år på turné i början av sommaren, de senaste åren har den gått till Tyskland.
  • Fredag
  • Trivselhelg

Baletten Paletten

Huvudartikel: Paletten

PQ:s balett heter Paletten och består huvudsakligen av människor. Istället för att låta föredrar de att röra på sig och gör gärna det i takt till orkesterns musik. Trots att de inte spelar i orquestern räknas Palettens medlemmar som fullvärdiga medlemmar i PromenadorQuestern.

PQ-Bussen

Huvudartikel: PQ-Bussen

PQ har en buss som liksom föreningens medlemmar är elegant tigerrandig. Den nuvarande bussen har varit i PQ:s ägo sedan 2014 och är ett välkänt landmärke på KTHs Campus där den står parkerad när den inte används. Bussen används på turnéer och andra tillfällen när man ska transportera många promenadare sträckor som är längre än avståndet KTH - SU, men kortare än avståndet KTH - Marrakech. I PQ-Bussen förekommer ofta Bussqalas.

Sqrubben

Huvudartikel: Sqrubben

Sqrubben är PQ:s lokal i källaren på kårhuset Nymble.

Se även

Externa länkar

Personliga verktyg