Arrangemang
Utdrag ur Encyclopaedia Scalarica:
Arrangemang
För att tonerna ska komma ut koordinerade när SMusK spelar, krävs arrangemang. I en grå forntid har SMusK, liksom de flesta andra orkestrar, använt sig av köpta, lånade eller kopierade tryck-arr. Den tiden är sedan länge förbi, då orkestern under många år haft flera duktiga amatörarrangörer. SMusKare vars arr används idag innefattar Pontan, Hans Jakob, Limpan, Bas-Klas, Rambo, Richard H, Ludde, Pavel, Helena S, Cicci , Jörgen och John.
Att varje Vår-Quonsert få mellan 5 och 10 nya arr har blivit något av en självklarhet för SMusK. Därför är det lätt att glömma bort att vi är lyckligt lottade som har denna goda arrangemangs-tradition! Många andra orkestrar lever ett tynande arr-liv, och är tvungna att varje år köpa ett eller två nya arr från gamla avdankade orkestermedlemmar och andra. Bortsett från det ekonomiskt ofördelaktiga i detta betyder det också att orkestrarna känns tjatiga och förutsägbara, eftersom de spelar samma gamla låtar hela tiden.
För att inte vår rika arr-tradition ska tyna bort när nuvarande arrangörer slutar i orkestern, vill vi uppmana alla musikintresserade SMusKare att skriva arr själva! Innan ni bleknar, grimaserar och darrar ska vi poängtera följande: Det är inte så svårt som man tror! Visst - det krävs en viss vana vid noter, någon vana vid att lyssna på musik, tålamod och gärna lite fantasi. Men dessa egenskaper besitter säkert åtminstone halva orkestern! Det finns en massa tämligen erfarna SMusK-arrangörer som gärna ger dig råd och hjälp. Man kan även sam-arrangera en låt och på detta sätt dela bördorna med någon. Den nyfikne kan också med fördel ta en titt på hur de låtar vi spelar ser ut "inuti", med hjälp av noter och partitur. Kontakta notansvarig eller arrangören själv. Det första arret man gör behöver inte vara perfekt!
Hur skriver man då ett arr? Det finns många olika metoder; först och främst bör man fundera på om man vill "planka" ett existerande musikstycke (dvs lyssna på skiva och försöka arra ungefär likadant) eller hitta på arrangemanget själv. Är man nybörjare kan det förmodligen vara lättast att planka, men ofta blir slutresultatet ändå en mix av plankat och egenpåhittat (eftersom originalversionerna sällan är helt idealiska för SMusK). En annan bra sak att fundera på är sättningen. SMusK är en ganska flexibel orkester, vad gäller antal stämmor; det viktigaste är att alla får vara med och spela (undantag från detta finns i äldre arr som Stampede och Gumman). Riktlinjer för SMusKs sättning:
- 3 trumpetstämmor (i undantagsfall 2)
- 3 trombonstämmor (i vissa fall 2)
- saxofoner på storbandsmanér (altsax 1,2, tenorsax 1,2, barytonsax)
- 2-3 klarinettstämmor
- 1-2 flöjtstämmor
- tuba (vanligtvis noterad; i vissa låtar spelar tuban endast efter ackord)
- banjo (ackord)
- trummor (det bästa är enkla kompanvisningar, som i trumpärmen).
- sång (brukar man inte behöva skriva noter på, om den inte ska vara flerstämmig. Sångerska/sångare tar oftast ut ord och melodi själva).
Hur man sedan går till väga beror på tycke och smak. Vissa skriver ett slags flödesschema för låten i ord, andra tar ut alla ackord först. Ytterligare andra börjar med melodistämmor och fyller gradvis ut nedåt med toner som verkar låta bra. Ett bra hjälpmedel kan vara en dator med ett sequencerprogram, eftersom man med detta kan prova olika varianter och stämmor och se om de låter OK. Många såna program kan också användas för att skriva ut noter, men detta behöver inte nödvändigtvis gå fortare eller bli mer felfritt än handskrivna noter - tvärtom...
Slutligen - lyssna mycket på musik. Välj arrlåt själv. Tyck om den. Lycka till!