Skillnad mellan versioner av "Balettrevolutionen"
Lara (Diskussion | bidrag) (→Exempel på instrumentalistnormen i PQ) |
|||
Rad 56: | Rad 56: | ||
==Resultat== | ==Resultat== | ||
− | Efter styrelsemötet och det efterföljande årsmötet krävdes under en period återkommande påminnelser för att de beslutade ändringarna skulle följas. På många sätt är [[PQ]]s instrumentalistnormativa arv fortfarande tydligt, men ett par år senare kan det konstateras att utfallet av balettrevolutionen har varit gott och att sakernas tillstånd är betydligt bättre än tidigare. | + | Efter styrelsemötet och det efterföljande årsmötet krävdes under en period återkommande påminnelser för att de beslutade ändringarna skulle följas. På många sätt är [[PQ]]s instrumentalistnormativa arv fortfarande tydligt, men ett par år senare kan det konstateras att utfallet av balettrevolutionen har varit gott och att sakernas tillstånd är betydligt bättre än tidigare. Tvärtemot vad kritiker befarade har balettrevolutionen inte lett till [[palettariatet|palettariatets]] diktatur. |
Nuvarande version från 21 maj 2019 kl. 08.58
[redigera] Bakgrund
I likhet med de flesta föreningar i studentbalquestersverige har PQ under större delen av sin tillvaro präglats av en stark instrumentalistnorm. Detta har t ex tagit sig uttryck i föreningens namn, vilka som har haft möjlighet att ta solon och delta i jam, samt i föreningens språkbruk. Ett jämviktssituation, där vinsterna av stabilitet och relativ frihet har uppvägt riskerna med uppror, får antas ha rått under majoriteten av föreningens existens.
Under läsåret 13/14 rubbades dock denna balans. Paletten var decimerad efter ett generationsskifte, och den unge balettchefen var pga återkommande sjukhusvistelser frånvarande under en stor del av året. I detta vakuum tog instrumetalistnormen sig allt starkare uttryck. Balettfröknar fick inte ge feedback till baletten i samband med rep tillsammans med orkestern. Baletten förbisågs helt i samband med att en rephelg ställdes in pga en hastigt påkommen orkesterspelning. Palettens funktionärer och förtroendevalda omnämndes inte i vårkonsertens programblad. Bruket av pronomen “alla” spårade fullkomligt ur.
Efter ett antal incidenter i samband med vårkonserten började Tanja och Lara sammanställa en lista med exempel på instrumentalistnormen, samt förslag på åtgärder. Redan samma dag tog Lara kontakt med Dirren för att höra sig för om möjligheterna att ta upp en övrig fråga under nästkommande styrelsemöte.
Knappt en månad senare (6/5-2014) hölls ett styrelsemöte där Mjöl (dirre), Kiel (secreteur), Svante (quasseur), Amuel (balettchef), Hitz (orquesterchef), Apellet (PR-tant), Kotten (quonsärtgeneral), Rädisa (balettfröken), GEG, Is (konstnärlig skedare) samt Lara och Tanja närvarade och punkten Orquesternorm i PQ diskuterades. Listan med exempel, föreslagna åtgärder och beslutade åtgärder kan läsas nedan.
[redigera] Exempel på orquesternormen i PQ
- Föreningens namn “PromenadOrquestern”, gör att man lätt förstår att här finns ett gäng studentikosa personer som spelas instrument. Ingenstans i det officiella namnet antyds det att en av sektionerna spelar ben.
Föreslagen åtgärd: byt namn till PromenadOrquestern och Baletten Paletten. Beslutad åtgärd: Styrelsen kommer förbereda en motion till årsmötet om ändrat namn. Nuvarande är Tekniska Högskolans Studentkårs, i Kungliga Stockholm, Promenadorquester, vartill t.ex. och palett balett skulle kunna tilläggas. Styret konstaterade också att föreningens högsta beslutande organ heter Orquestermöte, vilket skulle kunna ändras till t.ex. Promenadmöte. En motion kommer förberedas för även detta.
- Det finns en maillista för hela PQ, och en separat maillista för Paletten. Detta gör att balettor “tvingas” ta del av information som endast eller primärt rör instrumentalister, medans instrumentalister ofta vet väldigt lite om balettens vardag. (not so)Fun fact: Dirren får inte balettens mail om hen inte är baletta, och missar därmed en informationskanal inom föreningen.
Föreslagen åtgärd: Skapa en separat maillista för orkestern där instrumentalistrelaterad info kan kommuniceras, alt. kommunicera all information via helapq, taggad med t ex [Baletten],[Orquestsern] eller [Jam] när det är relevant. Beslutad åtgärd: Mötet beslutade att ta bort palett-mailistan och istället använda [taggar] istället, eftersom den inte tjänar något egentligt syfte men ökar mejl-segregation mellan Orquester och Palett. Privata videor på danser etc., som en inte vill göra publika, kan med fördel skickas endast till berörda personer istället.
- Mail som uppenbart riktar sig till instrumentalisterna inleds ofta med “Hej alla!” eller “Hej PQ!”.
Föreslagen åtgärd: Var tydliga i vilka som informationen är riktad till. Använd t ex taggar i rubrikerna på mail. Beslutad åtgärd: Använd [taggar]!
- På fester är det nästintill alltid jam. I sin bra form är jam utmärkt tillfälle för musiker och dansare att mötas. Ofta är dock jammet inte särskilt dansvänligt. Det yttras exempelvis genom att jammet håller samma jättehöga tempo och att det är väldigt långa pauser mellan låtarna. Det gör att jammarna tar upp hela rummet med sin interna instrumentalistsyssla och försvårar för andra att utöva sin musikalitet i form av dans. Som det ser ut nu är jam ofta musikonani och inte musiksex mellan samtyckande parter. Obs inte konstruktiv beskrivning, men sann.
Föreslagen åtgärd: fundera för vems skull det jammas och agera därefter. Är det jam för att folk ska kunna lyssna och dansa - se till att det är uppstyrt och håller kvalitet. Är det jam för jammets skull - ta inte så mycket plats med jammet. Se gärna till att det finns möjlighet att spela inspelad musik för dem som vill dansa. Beslutad åtgärd: Lösningen bör vara att samarbeta mer, och att försöka fixa jamrep med dans.
- Under året har slutet på Tigern ändrats, utan att Baletten vidtalades om ifall de tyckte att det var en bra idé, eller fick en möjlighet att anpassa sin koreografi efter det.
Föreslagen åtgärd: Prata alltid med baletten om förändringar i arr, låtordning, och större förändringar i tempo på låtar med dans. Beslutad åtgärd: Samarbete mellan Quonducteur och Balettchef är bra, och det är dåligt när det inte sker, tex på grund av lungor.
- Under året verkar det ha funnits en konsensus mellan orquestern och den konstnärlige skedaren om att spela låtarna Zambesi och Tigern i just den ordningen, istället för den omvända, som varit tidigare varit vanligast. Baletten vidtalades dock inte, vilket ledde till att balettor har känt sig förbigångna och har haft svårt att hinna med starten på Tigern, eftersom de flesta balettor behöver ta på sig skor och sätta upp håret mellan Zambesi och Tigern.
Föreslagen åtgärd: Prata alltid med baletten om förändringar i arr, låtordning, och större förändringar i tempo på låtar med dans. Beslutad åtgärd: Samma som ovan.
- I programbladet till årets Quonsärt fanns det namn och bild på Quonductörn, men inte på Balettfröken. Förra årets Quonsärt fanns Quonductörn omnämnd med namn, men ingenstans nämndes det vilka som lärt ut balettens danser under året.
Föreslagen åtgärd: ta antingen med ingen av de som repar baletten och orquestern, eller ta med alla. Beslutad åtgärd: Ingen, men det konstaterades att “Programblad har en tendens att göras i sista stund. Då kan de bli lite hafsigt gjorda.”
- Under årets konsert kom det fram att dekoransvariga tyckte det var rimligt att ställa 30-50 cm höga bokstäver på scenkanten. När baletten protesterade fick de först svaret “varför kan ni inte dansa med bokstäverna där?” och fick förklara att det är viktigt att balettens fötter/ben syns. En kompromiss uppnåddes, men efter pausen stod det en del bokstäver på scen.
Föreslagen åtgärd: Tänk själv på att baletten finns och använd sunt förnuft . Visst hade problemet lösts om man hade frågat baletten, men i en sådan fråga ska man inte ens behöva fråga baletten. Baletten behöver tid och plats för att byta om, baletten ska synas, baletten behöver underlag som går att dansa på. Det är väldigt grundläggande saker som alla som ansvarar för PQ-spelning borde känna till. Beslutad åtgärd: Apellet, Hitz, Amuel och Tove ska sätta sig ner och skriva en lista över saker att tänka på när man riggar spelning.
- I planeringen för Quonsärtförberedelserna fanns tid avsatt för att orkestern skulle kunna ta fram sina notställ etc, men inte för att baletten skulle lägga i ordning sina kläder, sminka sig eller värma upp.
Föreslagen åtgärd: att ansvarig för spelningar alltid rådgör med Balettchefen om hur mycket tid som bör avsättas när för att Baletten ska ha tid att göra sig i ordning och värma upp inför spelning. Se punkten ovan. Beslutad åtgärd: Balettens ombytestid ska läggas till i ovan nämnda lista.
- Det finns en jamgrupp inom PQ som man (vad det verkar) endast är välkommen om man vill/kan spela ett instrument eller sjunga (indicier: jamgruppen repar i Sqrubben, där det är för trångt för att ha med mer än enstaka dansare och golvet är såpass skitigt att det skulle förstöra sulorna på dansskor, ingen av de senaste jamansvariga har antytt att det skulle finnas intresse av att ha med dansare i jamgruppen/på jam).
Föreslagen åtgärd: Ni kan väll iaf kommunicera ifall dansare är välkomna eller inte? Beslutad åtgärd: Detta har diskuterats innan mötet med jamansvarig och löstes då.
- Första rephelgen ställdes in med kort varsel eftersom orkestern fick ett jobbuppdrag. Ingen information kom ut till hur det påverkade baletten och deras repmöjligheter. Konsertgeneralerna vidtog inga åtgärder för att möjliggöra för baletten att repa under den helgen.
Föreslagen åtgärd: Kom ihåg att baletten existerar och behöver information. Tänk inte “baletten löser det själva” om ni inte hade tänkt samma sak om orkestern. Beslutad åtgärd: Temadagar kan vara bra för att öka kommunikation mellan Paletten och Orquestern.
- Det inte alls ovanliga tilltaget att inleda ett inlägg under dirresnacket med “Det här berör inte Baletten men…”:
Föreslagen åtgärd: dra orquesterspecifik info under den separerade reptiden istället för under dirresnacket. Beslutad åtgärd: Det är bra om baletten också får tid att coacha mellan låtarna när Orquestern och Paletten repar tillsammans. Detta löses enklast om Qonducteur och Balettchef pratar ihop sig.
- När man kollar genom roliga länkar som postas på mail eller facebook är det främst två kategorier. Dels allmänna saker som rör PQ som subkultur - typ bajs, djur, etc. Dels saker som rör musik och instrument. Det är mycket sällan som det postas länkar eller inlägg relaterade till dans, oftast avhandlas sådant på balettenspecifika fora.
Föreslagen åtgärd: Ingen särskild. Blir bara väldigt tydligt vilka som är normen. Beslutad åtgärd: Ingen särskild, men det konstaterades att “Detta är rimligt när baletten både har färre ”mejl-aktiva” och har en egen lista som också används. Det senare kommer i alla fall avhjälpas med avskaffandet av paletten-listan.”
- Schemat för repen, pauserna och dirresnacket har inte hållits under året, och anpassats efter orkestern. Dirresnacken började inte på utsatt tid, utan när orkestern var klara med sin paus.
Föreslagen åtgärd: Om orkestern och baletten ska umgås med varann i pauser krävs det att planeringen hålls och inte anpassar sig efter orkestern. Beslutad åtgärd: Strukturerade rep är bra rep. Personer som bör vara medvetna om tiderna är Dirren, Balettchefen och Quondukteurn.
- Bobbel har först på sistone och tack vare palettens ansträngningar lagts till PQ:s ordinarie streckutbud, trots att drycken uppenbarligen går åt.
Föreslagen åtgärd: fortsätt köpa in bobbel. Beslutad åtgärd: Liksom för alla andra sektioner bör en om en är intresserad av sektionsspecifika ändringar av PQ:s rutiner ta tag i det själv.
[redigera] Resultat
Efter styrelsemötet och det efterföljande årsmötet krävdes under en period återkommande påminnelser för att de beslutade ändringarna skulle följas. På många sätt är PQs instrumentalistnormativa arv fortfarande tydligt, men ett par år senare kan det konstateras att utfallet av balettrevolutionen har varit gott och att sakernas tillstånd är betydligt bättre än tidigare. Tvärtemot vad kritiker befarade har balettrevolutionen inte lett till palettariatets diktatur.