Snösvänget

Från Smaskipedia
Hoppa till: navigering, sök

Studentorkestern Snösvänget och Baletten Sparketten är en den enda studentorkstern vid Umeå Universitet.

De är, enligt de själva, södra Sveriges snyggaste studentorkester (jämför Luhrarne).

Medlemmarnas gemensamma idol är Kalle Jularbo, och den gemensamma stora skräcken är att bli ett med en motorled. Musiken framförs med attityden "fort och starkt", vilket i och för sig är en attityd som appliceras på det mesta. För Snösvänget är vintern alltid här, oavsett årstid. Temat är till viss del av väg- och snöröjning, eftersom att "snösvängen", som vi alla vet, är ett slangord för snöröjningsbranchen.

Uniformen består av en orange rock med orkesterns logga på ryggen, grönt plagg av valfritt slag på benen och en obligatorisk men högst valfri huvudbonad. Hattar är väldigt viktigt, för dessa staplas (eller kastas) på solister under deras solon. Den årliga Shååvven hålls vanligtvis på vårterminen.

Nästan varje sommar åker svängare med buss till staden Würzburg i Tyskland, med hjälp från deras återkommande busschaufför Nisse. På bussresan visas ofta film, huvudsakligen kultklassikern Barbarella. Skarpsynta svängare kan även få syn på Stortysken.

Relationsstatus: Förlovad med Luhrarne sedan 11/5-2024.

Egenheter

Av outgrundlig anledning så behåller de flesta medlemmar samma namn som de hade innan sin medverkan i studentorkesterkulturen. Det enda solklara undantaget är Jesus, orkesterns grundare. Därför är många av de namn på orkestermedlemmar som nämns här på Smaskipedia inte så särskilt välanvända i övrigt. Ibland är de t.o.m påhittade i skrivande stund.

Kapellmästaren har titeln Kapsyl (formellt Kapsylmästare).

Se även

Personliga verktyg