Skaletten

Från Smaskipedia
Hoppa till: navigering, sök

SMusKs stolta, vackra och väldansande balett! Är i dagsläget tillsammans med övriga SMusK vilande.

Uniform

Skalettens uniform är s.a.s. en inverterad SMusK-uniform: röd, hemfärgad servitörsjacka med ett dansande får på ryggen, gröna byxor och ett käckt leende. Undantagsvis används även denna utstyrsel att dansa i, på vissa utomhusspelningar med låg prestige.

Historia

Skaletten bildades år 1966 (tyvärr vet vi inte av vem, men Mats Öhman torde väl varit inblandad). Det finns ytterst vaga idéer om balettens stil och kvaliteter från den tiden, men ryktet säger att de under det tidiga 70-talet mer var att betrakta som en sorts damklubb, där man hade s.k. vinrep, och slängde ihop några danssteg inför Quonserterna. Med tiden har detta uppenbarligen kommit att ändrats drastiskt; senare hade Skaletten rykte om sig att vara en ambitiös balett, med underhållande och rätt avancerade danser och inte minst praktfulla kläder, som man syr själv.

Socialt var baletten ett tag ganska fjärmad från orkestern sägs det; man deltog inte så mycket i fester, etc. Detta ändrades i mitten av 80-talet, inte minst med den stora kullen Skalett-87:or, vilka höll sig framme både på sociala evenemang och i administrativa sammanhang som styrelsen, etc. Dock har det då och då förekommit tendenser till att balettmedlemmar i alltför stor utsträckning premierar skolarbete och andra hobbys framför festdeltagande. Synd!

En skillnad mot orkestern är också att den genomsnittlige Skalett-medlemmen inte är kvar fullt lika lång tid som SMusK-aren. Detta är dock ganska förklarligt, då balettdansande kräver betydligt mer träning; man har ju t.ex. inga noter att dansa efter, och kan inte heller gömma sig i någon sektion eller spruta snöspray i stället för att dansa.

Personliga verktyg