RAG

Från Smaskipedia
Hoppa till: navigering, sök

Röda Arméns Gosskör, eller RAG är en studentkör från Linköping, Sverige.

Kören består av gossar av alla kön som känner sig manade att sjunga i stämmor och krossa de kapitalistiska samhället. Musikaliskt består dessa stämmor huvudsakligen av rysk marschmusik, men det finns även andra genrer och flera andra språk, däribland Svenska, Engelska, Finska, Ungerska, Lettiska och Ukrainska,

Röda Arméns Balalajkabrigad, RAGBalle kort, är körens undergrupp och är den mest eminenta av alla balalajkaorkestrar. Balalajkabrigaden ägnar sig åt lite modernare musik av artister som Boney M., E-Type, Electric Banana Band och Feuerschwanz m.fl.

RAG har också lite till och från baletten Röda Stjärnan, som består av töser från vår kära fästmö LiHtösen, den bästa och vackraste damkören på Linköpings universitet.

Under SOF 2023 så slöts ett avtal mellan RAG och WB(r), en revolutionär undergrupp till Wijkmanska Blecket, om att ha en gemensam spelning. De revolutionära bleckisterna klädde sig då i röda kragar till skillnad från sina vanliga blå kragar. En historisk spelning av Banankontakt/Warszawapakt gjordes under detta framförande.

RAGs Historia

Röda Arméns Gosskör skapades 1998 i samband med STORK av ett antal studenter vid Linköpings Universitet och har levt kvar sedan dess. Att RAG blev en kör och inte en orkester i den traditionella bemärkelsen var huvudsakligen av praktiska skäl, då alla i gruppen som startade kören kunde sjunga, men inte var fullt tillräckligt många för att få ihop en ordentlig orkester. Det upplevdes också att det redan fanns andra orkestrar på LiTH. Det övervägdes kort en blockflöjtsensemble, men det ansågs inte som ett bra nog koncept, så beslutet togs att vara en sovjetisk kör som tekniskt sett var en orkester. De lyckades sedan, 3 månader efter att tanken "Vi ska in på STORK" lagts fram, komma med som en orkester på STORK98 med ett par balalajkor och en ståtlig och finsjungande kör.

Personliga verktyg