Hornboskapen

Från Smaskipedia
Hoppa till: navigering, sök
HB Sigill.jpg

Hornboskapen (HB) är förmodligen världens äldsta studentorkester med anor bak till 1843. HB är en brassorkester som tillhör Södermaland-Nerikes nation i Uppsala och är kända för att låta bättre än någonsin tillförne!


Innehåll

Historia

Huvudartikel: Hornboskapens Historia

De första spåren av Hornboskapen är daterade till 1843 där kvitton från nationens musikkassa visar betalningar för inköp och lagningar av brassinstrument. Hornboskapens första ordentliga framträdande i studentsammanhang var enligt uppgift 1845. Orkestern var fram till 1985 en herrorkester med undantag för den kvinnliga althornist som spelade i HB mellan 1933-1935.

Musikalisk Inriktning

Hornboskapen har en förkärlek för marschmusik, schlagers och bayerskt även om de kan spela i princip vad som helst. Viktig för den musikaliska repertoaren under tidigt 1900-tal var Albert Gille och HB har fortfarande ett flertal av hans arrangemang i bruk.

Det finns i notarkivet en ansenlig mängd originalarr. Bland annat trappmarschen 'Vedervärdigheten framför allt' som även finns lagrad i Sveriges Radios arkiv och kan önskas.

Vidare är Hornboskapens musik alltid fantastisk och framförandena är perfekta, om någon uppfattat något annat har de haft tillfälligt fel på hörseln eller lidit av sinnesförvirring.

Sättning

Hornboskapen är en ren brassorkester sånär som på piccola och trummor. I orkesterns ägor finns en ansenlig mängd brassinstrument både spelabara och obrukbara (av de senare återfinns många i taket i Tornrummet).

Uniformen

HB:s signum är den rödsvartrandiga kavajen som introducerades för första gången 1957. Detta är dock inget bestående signum eftersom HB med jämna mellanrum byter kavaj. Andra modeller har varit blå kavaj med vita rutor och skotskrutig senapsgul yllekavaj.

Tornrummet och Musikrummet

Tornrummet är HB:s replokal och festlokal den är placerad högst upp det rosa tornet i Södermaland-Nerikes nation. Musikrummet ligger mitt över korridoren och lämpar sig bäst för några öl efter/innan festen och där spelas ofta några av de många LP/CD-skivor som finns i HB:s ägo.

Hornboskapens Vänner

Bakom Hornboskapen står gamling- och vänföreningen Hornboskapens Vänner som bildades 1953 och är en stödförening. HB-vänner grundades för att vårda Hornboskaps traditioner och hjälpa till att ekonomiskt trygga fortbeståndet.

Personliga verktyg