Blåslaget

Från Smaskipedia
Hoppa till: navigering, sök
Blaslaget3.png

Blåslaget är Medicinska Föreningens (MF) vid Karolinska Institutet balkester. Orkestern grundades av den dåvarande läkarstudenten Lars Block, inför Nobel Night Cap 1985. Orkesterns balett, Dragplåstret, kom till året efter.

Varje tisdag klockan 18.00 vallfärdar blåslagarna till MF, dels för att repa men mest för att inmundiga gratis fika. Om det är sommar är det istället BÄB.

Innehåll

Kännetecken

Blåslaget brukade under tidigt 2000-tal förgylla QORK med rikliga mängder citronfromage men har övergivit det för att istället piffa upp fester med glitter. I Blåslagets inofficella och ytterst obefintliga klimatmål listas övergången till att enbart använda organiskt glitter som en viktigt steg till att nå de icke-uppsatta klimatmålen.

Blåslagets officiella maskot är Harriet, som sedan styrelseöverlämningen 2018 är guldig igen. Hon har sällskap av den inofficiella maskoten Anacondia sedan STORK 2018.

Balkesterns medlemmar klär sig i läkarrockar i de fyra kroppsvätskornas färger - blodets röda, slemmets vita och gallans gula och svarta. Det är kutym att balettor klipper sina rockar så att de antar frackform.

Repertoar

Blåslaget har genom åren haft en brokig repertoar med allt från tradjazz till Carmina Burana, Arja Saijonmaa till Lejonkungen och Lasse Holm till Johann Strauss. Numer spelas dock oftare Lasse Holm än Johann Strauss vilket i sin tur säger ganska mycket om repertoaren eftersom Blåslaget inte spelat eller dansat någon låt av Lasse Holm på flera år. Än i dag undrar gemene blåslagare vem Johann Strauss egentligen är.

Inför ett gig 2017 önskades "An der schönen blauen Donau". Orkestern upptäckte till sin förskräckelse att detta verk var skrivet av Johann Strauss och blev livrädda. Alla försök att spela verket gick åt helvete, varför Blåslaget valde att helt sonika spela upp verket från Spotify på spelningen. Tonvikten ligger därför i dag, till allas lättnad, på schlager, disco och pop. Vissa arr är skrivna innan vår tideräkning och andra är köpta. Majoriteten är dock egenarr.

Under konserten 2012 framkom det att Blåslaget behärskar alla tonarter.

Blåsan

Harriet.png
Huvudartikel: Blåsan

Om en undrar var en slumpvis vald blåslagare befinner sig kan en alltid försöka leta i Blåsan. Denna festlokal tillika skyddsrum ligger en trappa ner på Medicinska Föreningen och kännetecknas av undermålig belysning, veven, Harriet och en karaktäristisk lukt av Pripps. I Blåsan bor också en massa bananflugor. Om en letar efter något annat bör en dock aldrig försöka leta i Blåsan, eftersom det som finns i Blåsan sannolikt har försvunnit från Blåsan eller ligger gömt någonstans. Ett undantag är fisteln, där så många saker ligger att en kan försöka leta där, exempelvis efter trasiga banjor. I Blåsan har en hatt och dricker Pripps.

Återkommande spelningar och evenemang

 • Amphioxen - sittning på MF varje terminsstart där Blåslaget underhåller på eftersläppet.
 • Luciabalen - sittning på MF som inte går av stapeln varje terminsstart, utan 13 december. Blåslaget underhåller emellertid på eftersläppet.
 • Examensspelningen - sittning för nyexaminerade som inte är på MF utan på Grand Hôtel och som inte går av stapeln varje terminsstart och inte heller 13 december utan i slutet av varje termin. Blåslaget underhåller emellertid inte på eftersläppet, utan innan eftersläppet. Föreftersläppet.
 • Förslaget - inte en sittning, som inte går av stapeln på MF utan... eh, ja okej. Förlåt. Vi börjar om.
 • Förslaget - mystisk helg där vanliga oförslagna blir blåslagare. En kan bara bli blåslagare i maj, tydligen.
 • Förförslaget - fest som händer innan Förslaget, fast bara ibland.
 • Jubileumskonserten - varje år har Blåslaget jubileum, hurra! Går enligt tradition av stapeln andra helgen i november, vilket 2018 års jubileumskonsert struntar högaktningsfullt i.
 • Rephelg - musikaliska och dansanta förberedelser inför jubileumskonserten. Kan ackompanjeras av sin chili sin carne.
 • SOF/STORK - förklaring känns, milt uttryckt, rätt onödigt.
 • BÄB - när saknaden blir för stor.
 • SaxPARTY- "...en i var klöv..."
Personliga verktyg