Riks-SMASK

Från Smaskipedia
Version från den 16 november 2022 kl. 20.11 av Sqrubben (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Riks-SMASK uttyds Riks-Stockholms Musicerande Akademikers Samarbetande Kårorkestrar och -baletter och är ett rikstäckande samarbetsorgan för det 40-tal studentorkestrar och -baletter som finns på Sveriges olika universitet och högskolor. Riks-SMASK förvaltar även ett arkiv över Sveriges studentorkestermusik och -dans för att bevara den till eftervärlden.

Riks-SMASK:s medlemmar är uppdelade i fem regioner: Göteborg, Stockholm, Södra Sverige, Uppsala, Övriga Sverige. För varje region finns en Generalsekreterare (GS) som ansvarar för informationsspridning och rapportering.

Innehåll

Historik

Riks-SMASK grundades 2-3 december 1972 i Södertälje. Organisationen är starkt inspirerad av SMASK, inte minst eftersom den senare organisationen grundade den förra. Strax efter de första spadtagen grävts fick Riks-SMASK i uppdrag att anordna en festival i maj 1973 i Gränna eller en annan lämplig centralort. På grund av tåg och avstigningar anlades festivalen i Linköping och är nu det som i gemene mun kallas för SOF. Efter ett antal år började festivalen alternera mellan Linköping och Uppsala vilket lade grunden till STORK. Än idag är Riks-SMASK festivalkommittéerna behjälpliga i att anordna festivalerna och ansvara för 10-åringar och 25-åringar.

Uppgift

Riks-SMASK är skapat för att se till att den speciella studentikosa och akademiska musik- och dansstilen fortlever samt att densamma sprids till en större publik. Organisationen är enligt sina stadgar även ansvariga för denna definition av studentmusik och -dans: "En humoristisk respektlös form av musik- och dansutövning, oftast framförd i akademiska sammanhang, där den fulla spel-, sång- och dansglädjen och inte nödvändigtvis den musikaliska ekvilibristiken kommer i första hand", och ska i största möjliga mån sprida det glada budskap som ligger lätt fördolt bakom dessa svåra ord.[1]

Se Även

Externa Länkar

Personliga verktyg