Bäckahäst
Från Wikipedia
Bäckahästen var i nordisk mytologi och skånsk folktro bäckens ande eller Näcken i hästskepnad.
[En] sa att bäckahästen var ett lömskt rovdjur som lurade barnen att rida på dess rygg för att sedan dra ned dem i vattnet. Barnen tyck[te] att hästen [var] så fin att de vill[e] rida på den. Det spelade ingen roll hur många barn det fanns, hästens ["rygg"] blev bara längre ju fler barn som satte sig på den. Om en vill[e] hindra en bäckahäst från att dränka barnen sk[ulle] man kasta en bit stål mellan hästen och vattnet. Då k[unde] hästen inte gå den vägen, och dess makt [var] bruten.
Bäckaplanen
I studentorkestersammanhang är Bäckahästen relevant huvudsakligen relevant utifrån den s.k "Bäckaplanen" - PQs sista utväg om Sqrubben skulle drabbas av det så kallade "Bäckapoqualüps"-scenariot: att invaderas av sagda Bäckahäst, samtidigt som en kombinerad översvämning och eldsvåda härjar. Sekretessbelagda PQ-dokument stipulerar att föreningens medlemmar i den händelse att detta inträffar bör utrusta sig med Sqrubbens hörselkåpor för att skydda sig mot Hästens förföriska sång. Därefter bör Sqrubbens rikliga förråd av bildmaterial på nakna hästar framföras i ett försök att distrahera Hästen. Sqrubbens intrikata system av ljusslingor kan användas för att navigera genom det rökfyllda infernot för att finna livbojen, som sedan kan användas till att fånga in Hästen och neutralisera hotet.
I Bäckadokumenten rekommenderas att rutinen hålls i färskt minne genom en årlig övning. Vattendansen Zambesi bör regelbundet dansas för att blidka Hästens vrede. Vid den händelse att de primära försvarssystemen misslyckas bör PQs allierade Sebastian konsulteras och övertalas till att genomföra ett förförelseförsök.
Planen formulerades ursprungligen i efterskalven av Bäcka-incidenterna 1945 respektive -47.